Ruim je kamer op

ruim je kamer op

Hoe vaak heb je dat als kind niet gehoord: “Ruim je kamer op.” En, als ouder, hoe vaak heb je het tegen jouw kinderen gezegd? Wat is er eigenlijk zo belangrijk aan? Hoe zou het zijn als je een kind een meer gerichte vraag zou stellen?

* Wil je alle vuile was in de wasmand doen?

* Wil je alles wat weg kan in de prullenbak gooien?

* Wil je de schone was opvouwen en in de kast leggen?

* Wil je het bed opmaken?

* Wil je de knutselspullen in het laatje stoppen?

Afgelopen vrijdag gaf ik wiskundeles op de 5en5is11 school en toen hebben we het hier een hele tijd over gehad. Waarom? Omdat wiskunde voor veel kinderen precies hetzelfde is als een kamer opruimen. Waar moet ik beginnen? Niet weten hoe bij het eindresultaat te komen, kan een kind bij voorbaat blokkeren. Resultaat: “Ik geloof dat ik niet netjes kan zijn op mijn kamer.” Of voor wiskunde: “Ik geloof dat ik niet goed in wiskunde ben.”

Het hoeft niet in één keer af. Doe maar 1 stap tegelijk. Begin met wat je wel kan. Of, begin altijd met dezelfde stap. Kan ik je helpen? Je hoeft de uitkomst niet meteen te weten. Je hoeft niet alles uit je hoofd te doen. Wat dacht je ervan om eerst op te schrijven wat je al weet? Heb je nu antwoord gegeven op wat er gevraagd wordt?

Wiskunde is logisch leren denken. Als je dat hebt geleerd kun je ook je kamer opruimen en omgekeerd. We kunnen kinderen hiermee helpen. Dat geeft een hoop rust en zelfvertrouwen. En wat is er nou zo belangrijk aan?…. Je kunt je sokken weer vinden.

lost socks

3 reacties op “Ruim je kamer op

  1. Mijn ervaring is….als je je kamer opruimt, dan ruim je tegelijk je hoofd op….
    Inderdaad de dingen ordenen en opruimen geeft duidelijkheid.
    Leuke manier van les geven en begeleiden.

  2. Lieve Niek,

    Wat geweldig! Ik had geen idee dat jij degene bent die achter dit “Wakker Onderwijs” zit! Dankjewel joh!
    Het is heel mooi wat je hier beschrijft. Zeker voor twee van mijn dochters is dit pure waarheid inderdaad. En vanaf nu houd ik je blog in de gaten….

Reacties zijn gesloten.