De waarheid

pinocchioIs het je opgevallen dat als je liegt iedereen om je heen het samen met jou door heeft? Liegen is onmogelijk. Op het niveau waar we ons bewustzijn gezamenlijk delen weten we alles wat er gebeurt. Liegen is een spel waarbij we van te voren afspreken het mee te spelen terwijl we op het niveau van gezamenlijk bewustzijn weten dat het slechts een spel is dat niemand écht gelooft. Als ik lieg voel ik me ongemakkelijk. Maar de mensen om me heen voelen dat ook. Dat komt omdat ze op een ander niveau precies weten wat er met me aan de hand is. Misschien zijn de details van het verhaal niet duidelijk, maar het ongemakkelijke gevoel, de afscheiding van Waarheid is wel voelbaar.

Herken je dit? Is dit waar in jou? Hoe voel jij je als je liegt? Heb je het gevoel dat je niet anders kunt? Is het een leugentje om bestwil? Wat is bestwil? Is het een vermijden van “inconvenient truth”? En denk jij dat het effect heeft op de mensen om je heen? Zouden ze worden uitgenodigd om de waarheid te spreken? Of is jouw leugen een uitnodiging voor anderen om het spel mee te spelen? En als iemand anders niet de waarheid spreekt, ben je dan in staat om het spel NIET mee te spelen? Wie bepaalt welk spel je speelt? Is er een manier om een spel te spelen dat gaat over de waarheid?

…….Wat een hoop vragen, vind je ook niet?………*:) happy

Voor mij komt waarheid vanuit mijn Hart. Het is een voelbare aanwezigheid die me een gevoel van diepe vervulling en rust geeft. Het is een antwoord op mijn onderliggende verlangen naar vrede in een wereld waar ik “gedwongen” lijk om te liegen om bestwil. Het is een uitnodiging aan iedereen om me heen om dit nieuwe spel mee te spelen. “De strijd is over”, dus ik heb geen reden om iets te verbergen. Voelt dat soms ongemakkelijk? JA! Is het de moeite waard? JA! Ik daag je uit het te proberen op de momenten waarbij je jezelf het meest uitgedaagd voelt.

Betekent dit dat ik als ouder/ volwassene altijd alles zeg tegen een kind? Nee. Het betekent dat ik mijn boodschap zo verwoord dat het gehoord kan worden. Hoe simpeler, hoe beter. Zo word ik mezelf ook meer bewust. Kinderen zijn meesters in het simpel houden. Wow, wat leer ik daar veel van! Betekent dit dat ik altijd alles verwoord wat er in me omgaat? Echt niet. Maar als er naar gevraagd wordt ben ik bereid het open te delen.

 “Meneer, kunt u me met deze som helpen?” “Pfff, ik heb geen idee. Maar ik zoek het uit en laat het je straks weten.”

 “Hoe gaat het me je?” “Goed…” “Kun je er iets meer over zeggen?” “Nee, ik geloof van niet.”

 “Waarom ben je Wakker Onderwijs begonnen?” “Ik weet het niet precies, maar het voelt goed om te doen. En hoe meer ik bezig ben mijn diensten in te zetten, hoe duidelijker het wordt.”

Zijn dit waarheden als een onveranderlijke koe? Nee, ook dit is slechts een spel. Maar wel een leuk spel. Verrassend en bevrijdend. En ik kan van rol veranderen wanneer ik maar wil. Heb je zin om mee te spelen? Weet jij al hoe het spel gaat verlopen? Of ben je tevreden met je Hart als regisseur en  hoofdrolspeler?­

Hart on stage

3 reacties op “De waarheid

  1. Mijn hart is regisseur en hoofdrolspeler. Al mijn hele leven. Uiteraard speelt ook mijn hoofd, mijn verstand een rol. Gelukkig wel. Maar waar het kan en veilig is, beslit mijn hart, altijd. Mijn hoofd kan liegen, mijn hart nooit. Spelen zie ik als steeds eerlijker worden. Waar ik altijd al super-eerlijk ben geweest, ben je soms niet helemaal eerlijk naar jezelf. Hoe vaker ik even in tune op mij, met meditatie bijvoorbeeld, hoe duidelijker de antwoorden worden. Dat spel is een ontdekkingstocht die ik met veel plezier al 10 jaar loop. Ben je daar ooit mee uitgespeeld? Nee, dat denk ik niet.

    • Wie bepaalt of het veilig is, mijn hoofd of mijn hart? Dat lijntje kan heel dun zijn soms. Ik denk mijn hart. Mijn intuïtie. En tóch (zeker als het om financiën gaat) kies ik nog wel eens met mijn hoofd. Maar dan gaat het niet om “gevaarlijk” of “levensveiligheid”. Goeie vraag…. Sandra

Reacties zijn gesloten.