De kracht van samenwerken

IMG_6007Samenwerken doen we de hele dag. Vanaf het eerste moment dat je wakker wordt. Je doet het licht aan… Waar komt dat licht vandaan? Wie heeft het mogelijk gemaakt dat er een stroom elektronen door een metalen draad naar je huis komt? Je neemt een douche; Zelfde verhaal met het water. En wat is er gebeurd met het pak sinaasappelsap in de koelkast? Wie zijn er allemaal bij betrokken? Daar zit letterlijk een hele wereld achter. Want het is niet alleen die sinaasappelboer, de loodgieter van de sapfabriek en de supermarktmanager. Het is ook de wegenbouwer die een weg heeft aangelegd waarover het transport plaatsvindt en het dochtertje van de manager die met haar glimlach iets wakker maakt bij papa waardoor hij zijn werk doet zoals hij het doet. Het is werkelijk allemaal met elkaar verbonden.

Mooi! Maar hoe verbonden voel jij je? Hoe bewust ben jij je van die hele wereld? Luister je naar anderen? Of denk je vooral te moeten praten? Herken je de behoefte gehoord te willen worden? Misschien zou je zelfs wel willen schreeuwen om je stem te laten klinken? Wat zit er achter die behoefte om te willen overschreeuwen? Waarom is jouw stem zo belangrijk?

Ik kwam een uitspraak tegen op internet van Norman S. Hidle:

IMG_6030

“A group becomes a team when each member is sure enough of himself and his contribution to praise skills of the others.”

Wat hij volgens mij zegt is dat zodra we niet meer de behoefte voelen om bevestiging van anderen te krijgen, er automatisch ruimte ontstaat om het beste van die ander te willen zien en naar boven te laten komen.

Zou de behoefte om te overschreeuwen voortkomen uit een verlangen bevestiging van anderen te krijgen dat je goed genoeg bent? Heb je dat écht nodig? Word eens stil en keer naar binnen. Laat de stilte je vertellen wie je bent. Durf je te midden van een tornado van gedachten te gaan staan en je gedachten te observeren zonder er iets mee te doen? Na de storm komt stilte… Is er dan nog behoefte aan zelfbevestiging? En als je antwoord “Ja” is, ben je bereid die bevestiging in Jezelf te vinden in plaats van bij een ander?

In het zoeken van bevestiging bij een ander ontstaat er competitie. Want anderen willen ook aandacht. Maar zodra je dit niet meer nodig hebt, kun je de ander de hemel in prijzen. Dit hoeft niet per se in woorden, het kan ook een stille kracht zijn. Anderen zullen het prettig vinden om bij je in de buurt te zijn of om met je samen te willen werken. Ze zullen meer zelfvertrouwen krijgen en zo hun zekerheid weer kunnen delen met de volgende.

Waar twee of meer met dezelfde intentie samenkomen, daar kunnen wonderen gebeuren. We overstijgen de som van de delen en vormen samen iets groters. Een andere manier om dit uit te drukken is: 5+5=11. Ben jij bereid meer te gaan luisteren dan te spreken? Ben jij bereid het beste in de ander te willen zien? Hou je vast, want dan gaan wonderen gebeuren.

IMG_6011

1 reactie op “De kracht van samenwerken

 1. Hoi Nico,

  Ik meen oprecht (?) belangstelling te hebben en te tonen in andere mensen, maar betrap me erop dat ik me toch vaker “tekort” gedaan voel door anderen, omdat ze geen belangstelling tonen voor mijn leven, werk of interesses.
  Moet ik nu concluderen dat ik niet oprecht ben? Ik vind het moeilijk. Of verwacht ik teveel van anderen?

  De stilte retraite spreekt mij zeer aan. Ik heb voor mijn 60e verjaardag een wandelvakantie cadeau gekregen van mijn zus en deze is van 30-08 – 05.09.
  Zou ik ook 2dagen kunnen meedoen? B.v. 27 en 28 augustus?

  Hartelijke groet, José

Reacties zijn gesloten.