Dat weet je toch wel?!

judging

Heb je er wel eens stil bij gestaan dat deze uitspraak vol oordeel zit? Iemand vraagt bijvoorbeeld wat de hoofdstad van Nederland is. Die persoon weet het antwoord niet. En wat is een voor de hand liggende reactie? “Dat weet je toch wel?!”

Andere varianten:

  • Iemand vraagt: “Hoe moet ik dat doen?” Reactie: “Dat heb ik je al 3x uitgelegd!”
  • Iemand vraagt: “Wie is die persoon?” Reactie: “Heb je dat niet gelezen in de krant?!”
  • Iemand vraagt: “Waar gaat het over?” Reactie: “Moet je maar luisteren!”
  • Iemand vraagt: “Wil je iets voor me doen?” Reactie: “Dat kan je toch zelf wel!?”

Wat zeg je hier eigenlijk mee? Ik vind het dom dat je dat niet weet/kuntOf, “Ik erger me dat je dat vraagt Er lijken vaak goede redenen te zijn om zo te reageren. Maar denk je dat die persoon daar op zit te wachten? Zou hij/zij nog eens bij je terug komen voor hulp?

Herken je dat? Of ben je er zo aan gewend dat het niet eens opvalt? Ik geloof dat het tijd is om dit patroon te doorbreken. Het lijkt iets onbenulligs, maar het is een oordeel. En dat heeft niets met liefde te maken.

Vandaag gaf ik in mijn rekenles een leerling persoonlijk uitleg. Ze wist niet hoe groot een decimeter was. En ja hoor! Daar kwam die op de loer liggende reactie naar boven: “Dat weet je toch wel?” Zo’n gedachte hoef je niet uit te spreken. Denken is al genoeg. Het oordeel is geveld. Maar vandaag koos ik een andere gedachte want ik wilde haar graag helpen. Ik pakte de grote meetlat en liet haar een meter en een centimeter aanwijzen en daarna een decimeter.

Doordat ik vrij van oordeel was konden we echt samen zijn. Ze heeft de boodschap kunnen ontvangen en voelt zich waarschijnlijk aangemoedigd om mij nog eens om hulp te vragen. Wie weet heeft ze haar hele leven al geworsteld met decimeters. En vanaf vandaag niet meer. Hoera!

Ik heb het zaadje geplant. Hoe vaak zeg jij “Dat weet je toch wel?” of “Dat kun je toch zelf?” Door dat niet te doen stap je uit de gevangenis van oordeel. Het is zo simpel en iedereen wordt er gelukkig van.

trust child 

2 reacties op “Dat weet je toch wel?!

  1. Het is voor mij heel fijn om iets niet te hoeven weten. Maar ik voel het oordeel van de ander. Het voelt kwetsbaar om iets niet te weten. Het is heel fijn als de ander je zonder oordeel ontvangt. Fijn dat je dit uitlegt. Het maakt me bewust en zacht, ik kom in mijn hart. <3

  2. Fijn dat je niet alles hoeft te weten! Een pos. reactie. is altijd fijn! Dit nodigt uit om verder te vragen. Groetjes Heleen .

Reacties zijn gesloten.