Authentiek spreken

kring van mensen

Click here for the English version

Authentiek spreken is gebaseerd op de methode “Speaking Circles”, ontwikkeld door Lee Glickstein. Ik ben er voor het eerst mee in contact gekomen via een workshop van Stef de Beurs. De eenvoud en diepgang van de bijeenkomsten raakte me. Sindsdien heb ik de essentie ervan regelmatig geïmplementeerd in mijn eigen workshops en trainingen.

Voor mij gaat het over me leren verbinden met een groep waarin ik het middelpunt bent. Het gaat dus niet zozeer over hoe en wat ik zeg tegen de groep, want alles wat ik zeg vanuit verbinding is mooi. Het gaat erom dat ik werkelijk in alle kwetsbaarheid contact kan maken met mezelf en mezelf kan voelen en accepteren zoals ik ben. Van daaruit zullen de ontvangers, de cirkel van mensen om me heen, ook in staat zijn mij te voelen en zich met mij te verbinden.

Authentiek spreken gaat wat mij betreft dan ook over het ontdoen van de behoefte om te willen presteren en daar zelfbevestiging uit te willen halen. Want juist dit geeft de verkramping. Het maakt ons bang om afgewezen te worden. Na het ontdoen blijft het authentieke zelf over.

De eerste stap is dan ook om het goed te hebben met jezelf en jezelf te accepteren zoals je bent. De tweede stap is om het goed te hebben met een ander door een verbinding aan te gaan waarbij we elkaar op een diepere laag kunnen ontmoeten zonder onszelf te verliezen. De eerste twee stappen leer je spelenderwijs in jezelf te vinden. De laatste stap is het verbinden met een groep mensen en om jezelf vanuit je hart te laten zien.

Iedere deelnemer wordt uitgenodigd om in stilte voor de groep te staan en alle mensen aan te kijken. Hierbij kunnen allerlei gevoelens naar boven komen. Het is daarbij de uitnodiging om deze er helemaal te laten zijn. Ook bij de andere deelnemers, die de cirkel vormen, is dit de uitnodiging. Maar zij hebben ook de taak om de persoon in het midden te steunen met hun aanwezigheid en de “spreker” in het midden te bedanken voor de moed om het middelpunt te willen zijn. Misschien blijft het stil bij de spreker, misschien komen er woorden. Het komt zoals het komt. Niemand kan zich hierop voorbereiden. Wel kan je trouw zijn aan je verlangen naar verbinding met jezelf en de anderen. En dat is de essentie die ik je wil meegeven in deze workshop.

De ervaring die je tijdens deze workshop opdoet, is voor iedereen bruikbaar in het dagelijks leven. Want zowel je vrienden en familie om je heen, als de collega’s op het werk krijgen er energie van als ze zich met jouw authentieke zelf kunnen verbinden.

  • Datum: 8 december 2018
  • Tijd: 11:00 – 15:00
  • Waar: Super Studios – Essentire
  • Adres: Oliemolenstraat 60 in Heerlen – Body & Mindvleugel (Links)
  • Investering: €40
  • Lunch: Er wordt voor soep en brood gezorgd. Een eigen aanvulling op de lunch is van harte welkom. Bijvoorbeeld drinken, fruit, salade, hummus, noten, etc.